تحولات منطقه

یزد - مدیرکل امور روستائی استانداری یزد از دهیاران به عنوان مدیران روستا یاد کرد و گفت: مدیریت منابع آب ، حفظ مسیلها و رود خانه ها ، جلوگیری ازتعرض به حریم رود خانه ها موجب حفظ اصالت و طبیعت روستا می شود.

مدیریت منابع آب در روستاها موجب حفظ اصالت و طبیعت روستا می شود
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، محمد یارمند در اولین نشست حفاظت از رودخانه ها ومنابع آب استان یزد اظهارداشت: دهیاران وظائف مهمی را برعهده دارند که  یکی از این وظائف براساس بند ۳۰ ماده ۱۰ قانون تشکیلات دهیاری ها، اتخاذ تدابیر لازم برای حفظ روستا دربرابر سیل می باشد.

وی افزود : دهیار مدیریت بهینه  را در روستا  برعهده دارد و بهترین فرد اثر گذار بر افکار عمومی  در روستا است و  برای توسعه باید دوعامل باهم اجرا شود یکی نهاد سازی و دیگری تغییر رویکرد و نگرش افراد، باید این تغییر رویکرد و نگرش  توسط دهیاران در مردم روستا  ایجاد شود.

این مسئول تصریح کرد: مدیریت منابع آب ، حفظ مسیلها و رود خانه ها ، جلوگیری ازتعرض  به حریم رود خانه ها موجب حفظ اصالت و طبیعت روستا می شود.

یارمند از دهیاران خواست تا بر ساخت و سازها  در روستا  مدیریت و کنترل داشته باشند و برای حفظ حریم و بستر رودخانه  ها و  انجام هرگونه ساخت وساز با شرکت آب منطقه ای هماهنگی  داشته و استعلام نمایند.

  این مسئول تصریح کرد: مدیریت منابع آب زیرزمینی در روستاها به یک مشکل اساسی تبدیل شده و  به ۳۰۰ روستا  با تانکر آبرسانی می شود  و مدیریت آب بحث مهمی در روستا است و حفظ روستا بدون آب میسر نیست.

حفر چاه های غیر مجاز خانگی اصلی ترین عامل انسانی تهدید کننده

 مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد گفت: اصلی ترین عوامل  انسانی تهدید کننده افزایش تعداد چاه های غیر مجاز خانگی،توسعه کشت و مصرف بی رویه آب،ذخیره سازی و برداشت غیر مجاز آب در بالادست و تعرض به حریم و بستر رودخانه ها می باشد.

محمد مهدی جوادیان زاده اظهارداشت: منظور از توسعه پایدار، ایجاد تعادل میان توسعه  و محیط زیست است و مهم ترین شاخص توسعه پایدار، حفظ منابع  موجود  برای نسلهای بعدی و کنونی می باشد.

وی با بیان اینکه سه مؤلفه اصلی در توسعه  پایدار اقتصاد ، اجتماع و محیط زیست نقش دارد افزود: اهداف هفده گانه سازمان ملل متحد برای توسعه پایدار ریشه کنی فقر،سالم بودن ، دسترسی به آب بهداشتی، کار مناسب و رشد اقتصادی ، انرژی ارزان و پاک، صنعت ، نو آوری و زیرساخت ، کاهش بی عدالتی ها ، جزء  این اهداف  هفده گانه می باشند که اگر کشوری این اهداف را نداشته باشد به توسعه پایدار دست نیافته  و  بدون آب و منابع،  دست یافتن به این اهداف آسان نیست.

 جوادیان زاده تصریح کرد:با نگاه مشارکتی می توان مسائل را حل کرد ، تعرضات بسیاری به منابع آب می شود که با نگاه مشارکتی و حمایت دستگاه  های اجرائی و قضائی  این مسئله حل می گردد و بدون مشارکت به نتیجه ای نمی رسیم.

وی خاطر نشان ساخت: نگاه مشارکتی در خرد، حرکت و تلاش  جمعی خلاصه می شود چراکه با همفکری محدودیت ها بیشتر دیده شده  و به  ایده های خوبی دست پیدامی کنیم  و یک فکرخوب ، عملیاتی می شود و  نباید نگاه و فکر ما منطقه ای باشد.

فناوری باروری ابرها تنها در ۲منطقه خاورمیانه انجام می شود

مدیر مرکز تحقیقات و مطالعات باروری ابرها نیز گفت : در منطقه خاورمیانه تنها دو کشور هستند که  دارای فناوری باروری ابرها می باشند که یکی از این کشورها جمهوری اسلامی ایران است و کشورهای دیگر عمل باروری ابرها را توسط دیگر کشور ها در کشورشان انجام می دهند.

 فرید گلکار از استقبال دیگر  کشورها در استفاده از این  فناوری خبرداد وافزود :  میانگین  بارندگی در کشور تایلند ۹ برابرمیانگین بارندگی درایران است  ولی این کشور از فناوری باروری ابرها هم استفاده می نماید ولی متأسفانه این فناوری در برخی از مناطق کشورمان مورد استقبال مردم  قرار نمی گیرد.

وی تصریح کرد: باروری ابرها برخلاف طبیعت عمل نمی کند و اگر در گذشته نیاز به باروری ابرها نبوده به این دلیل بوده که طبیعت به این شدت دستکاری نشده بود.

۴ دشت ممنوعه – بحرانی در یزد وجود دارد

 معاون حفاظت وبهره برداری شرکت آب منطقه ای یزد با تشریح وضعیت منابع استان یزد گفت: ۱۹ دشت  در استان یزد وجود دارد که از این تعداد ۴ دشت ممنوعه - بحرانی ، ۱۰ دشت ممنوعه و ۵ دشت آزاد وجود دارد .

 سیدمحمد طباطبائی افزود: تعداد منابع آب استان ۶۸۹۰ منبع می باشد که از این مجموع ۳۸۷۳ حلقه چاه ، ۲۶۳۰ رشته قنات و ۳۸۷ دهنه چشمه می باشد که میزان تخلیه آب زیرزمینی از این منابع به ترتیب ۹۲۹.۸۹ میلیون مترمکعب ، ۱۶۳ میلیون متر مکعب  و ۳۲ میلیون مترمکعب که حجم کل برداشت از منابع آب زیرزمینی ۱۱۲۴.۸۹ میلیون متر مکعب و  حجم کسری مخزن ۲۵۲ میلیون مترمکعب  می باشد.

وی تصریح کرد: میزان مصرف آب زیرزمینی بر اساس نوع مصرف  در بخش کشاورزی ۸۲ درصد ، شرب ۱۱ درصد و صنعت و خدمات ۷ درصد است و استان یزد در  طبقه بندی استانهای کشور بر اساس شاخص پایش منابع آب در وضعیت بحرانی شدید قرار دارد و این وضعیت یعنی وضعیت هشدار که  در واقع  به این منظور است که وضعیت شدید تر از شرائط قبلی به شمار می رود وباید آمادگی لازم  در آستانه  ورود به شرائط نامناسب را داشته باشیم.

طباطبائی خاطرنشان ساخت: دشت یزد - اردکان حدود ۱۷متر طی  ۴۰سال ، دشت  بهادران حدود ۱۹متر طی ۲۸سال و دشت ابرکوه حدود ۱۸ متر طی  ۳۰سال  افت سطح آب زیرزمینی داشته اند و شق و شکاف  زمین ، لوله زائی چاه ها، نشست زمین و خشک شدن قنوات   نتیجه  مصرف بی رویه از منابع آب زیرزمینی است.

وی ادامه داد: اجرای پروژه های پانزده گانه  طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی از اقدامات پیشگیرانه است که به عنوان یک طرح ملی می باشد.

این مسئول خواستارهمکاری دهیاری ها و شوراهای اسلامی جهت جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز به خصوص چاههای غیرمجاز خانگی در مناطق کوهستانی شد.

وی از نهادهای مرتبط با بخش های واگذاری اراضی  خواست تا با شرکت آب منطقه ای در منطقه هماهنگی داشته و پس از کسب نقطه نظرات این شرکت و توان و پتانسیل منطقه و امکان تامین آب در امر واگذاری زمین تصمیم گیری نمایند.

۴۱ رودخانه در یزد مطالعه شده  است

مدیر رودخانه ها و سواحل  شرکت آب منطقه ای یزد هم گفت:  تاکنون ۴۱ رودخانه در یزد مطالعه شده  و یا در دست مطالعه می باشد وتعداد ۱۸ رودخانه  تاکنون میله کوبی شده  و حدود ۲۵۰۰متر دیوار  ساحلی احداث  گردیده  است .

مجید روزبه افزود: درسال گذشته روستاهای طزرجان ، ده بالا و خضر آباد بیشترین تصرف به حریم وبستر رودخانه را داشته اند.

وی درمورد  طرح رودبان گفت: ساماندهی کمی و کیفی   ، اجرا ، نظارت و مدیریت برتقسیم آب رود خانه ها توسط نهاد های مردمی  از اهداف اجرای این طرح می باشد که با مشارکت مردم صورت می گیرد.

تدوین طرح ارتقای توانمندی صیانت از منابع آب

معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه هم از تدوین طرح ارتقای توانمندی نظام نظارت انتظامی و بازرسی در صیانت از منابع آب  خبرداد و گفت : این طرح به دلیل قرار گرفتن ایران درشرایط فوق بحرانی کمبود آب بر اساس شاخص های بین المللی، وجود ۳۵۵ محدوده مطالعاتی ممنوعه در کشور،اضافه شدن سالیانه ۵/۵ میلیارد متر مکعب کسری مخزن و خشک بودن اقلیم ایران تدوین شده است .

 ابراهیم وثیقی در مورد آسیب های ناشی از مصرف بی رویه منابع آب زیرزمینی  اظهارداشت:  علاوه  بر خشک شدن قنات ها، رودخانه ها، چشمه ها،آلودگی و نفوذ آب شور به منابع آب شیرین،کف شکنی چاه ها ، نشست زمین خشک شدن باغات و مزارع مصرف بی رویه  از منابع آب زیرزمینی  موجب به  خطر افتادن امنیت اقتصادی و سیاسی کشور و مهاجرت و حاشیه نشینی روستائیان می شود.

  وی ۵ راهبرد  را از اولویت های راهبردی  این طرح عنوان  کرد و افزود : حفاظت انتظامی و قضائی از منابع آب سطحی و زیرزمینی - مدیریت و بهینه سازی  مصرف آب در بخش کشاورزی، صنعتی - بازچرخانی  منابع آب- آموزش ، اطلاع رسانی  و فرهنگ سازی - امور هماهنگی ، پشتیبانی و نظارت  از اولویت های راهبردی طرح می باشند.

ابراهیم وثیقی نقش شوراهای اسلامی شهر وروستا و دهیاران در مدیریت و توسعه روستا و حفاظت از اراضی و منابع آب را مهم ارزیابی نمود.

مهم ترین مسائل موجود  در حوزه آب و حفاظت از اراضی و حقوق عامه  است

دادستان عمومی و انقلاب یزد هم با اشاره به این مطلب که  مهم ترین مسائل موجود   در حوزه آب و حفاظت از اراضی و حقوق عامه  است  گفت: تلاشهایی که در راستای  قانون انجام می دهیم  کافی نیست و ما  وظیفه قانونی ، شرعی و اخلاقی داریم و هر شخص در مقام و جایگاهی که قراردارد   نسبت به فرزندان و نسلهای آینده مسئول است.

 علی اکبر شمس مهم ترین چالش های قضائی  در حوزه آب و اراضی  را تعدد مراجع تصمیم گیر در این دوحوزه برشمرد و افزود :  تعدد مراجع تصمیم گیری  که در این دوحوزه  وجود دارد مانع انسجام و همپوشانی  دستگاه های  مرتبط می گردد  که نمونه بارز آن پرونده هایارجاعی به کمیسیون ۹۹ شهرداری  می باشد که ناشی از عدم مسئولیت پذیری  برخی از سازمان های متولی  است.

دادستان عمومی و انقلاب یزد خطاب به دادستان ها و رؤسای حوزه های قضائی بخش هااظهارداشت: اولین وظیفه ما براساس بند۵ اصل ۱۵۶ قانون اساسی اقدامات پیشگیرانه است  و دستورات قضائی قاطع و بازدارنده در ابتدای تصرفات   و اقدامات غیرقانونی  صادر گردد و اگر دستوربازدارنده صادر نشود شاهد طولانی شدن رسیدگی های قضائی شده و زمانی  به حکم قطعی  می رسیم که دیر است  و اجرای حکم  در افکار عمومی دیگر پسندیده نیست .

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.